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January 9, 2025 
 
  
Jacintha Duthu 
Executive Staff Officer 
Louisiana State Board of Medical Examiners 
630 Camp Street 
New Orleans, LA 70130 
 
 
RE: Comments on proposed occupational therapy regulations 
 
Dear Jacintha: 
 
The American Occupational Therapy Association (AOTA) is the national professional 
association representing the interests of more than 213,000 occupational therapists, 
occupational therapy assistants, and students of occupational therapy. The practice of 
occupational therapy is science-driven, evidence-based, and enables people of all ages to live 
life to its fullest by promoting health and minimizing the functional effects of illness, injury, and 
disability.  AOTA supports the State Board of Medical Examiners (The Board) in its mission to 
protect the health, safety, and welfare of Louisiana consumers and the authority of the Board 
to create regulations to achieve this mission. 
 
On behalf of AOTA, I am writing to provide comment on the recently proposed changes to the 
occupational therapy rules, specifically regulations §1967 and §4930.  
 
With regard to §1967 and §4930, we request clarification as to whether the Board’s intent is 
consider courses approved under AOTA’s Approved Provider Program as acceptable. The 
revised §1967 says “To be acceptable as qualified continuing education under these rules a 
program shall be approved by AOTA, LOTA, or NBCOT.” Further, in §4930, in section A. 2. a., 
the newly proposed text requires courses to be completed in certain topic areas and that these 
courses be obtained “from a LOTA, AOTA or NBCOT approved continuing education provider.” 
Other regulations specifically reference AOTA Approved Providers, except for §§1967 and 
4930. The definition of “Approved course” includes AOTA Approved Providers and §1969A 
states that: 
 
  “Any program, course, seminar, workshop, self-study, independent study or other 
 activity meeting the standards prescribed by §1967.A.-D sponsored or offered by the 
 AOTA, by an AOTA approved provider, the NBCOT, or the LOTA shall be presumptively 
 deemed approved by the board for purposes of qualifying as an approved continuing 
 professional education program under these rules.” 
 
We are confident that the intention of the Board in revising these regulations is to accept 
courses offered by AOTA Approved Providers, but still request clarification on this point to 
avoid any confusion for occupational therapy practitioners in Louisiana.  
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Additionally regarding §1967, we ask that language be added to allow for supervision of a 
doctoral capstone student to be an acceptable continuing education activity. We are glad to 
work with the Board to revise the language of this regulation to effectuate this change if the 
Board chooses to do so. 
 
We also very much appreciate the Board’s inclusion in §1903 of references to AOTA’s Code of 
Ethics, Standards for Continuing Competence in Occupational Therapy, Standards of Practice 
for Occupational Therapy, and AOTA official documents generally. Part of the intention of 
these documents is to advise state licensing agencies on how to address licensing policies and 
requirements that are consistent with national standards.  
 
Thank you for the opportunity to comment on the proposed changes and if it would be helpful, 
we could be available at a future meeting to discuss our proposal. Please contact me at 
kneville@aota.org or 240-800-5981 if you have questions or need additional information about 
AOTA’s position. 
 
Sincerely, 

 
Kristen Neville 
Manager, State Affairs 
 
 
cc: Jennifer Hluchy, MS, LOTR, President, Louisiana Occupational Therapy Association 
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